iş yeri Temsilcisinin

İŞYERİ TEMSİLCİLİĞİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUKLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI NELERDİR?

20 den fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerlerinde kamu görevlilerinden en çok üye kaydeden sendika işyeri temsilcisi seçmeye yetkilidir. Bir iş yerinde kamu görevlisi sayısı 20-100 ise bir, 101-500 arasında ise iki, 501-1000 arasında ise üç, 1001-2000 arasında ise beş, 2000’den fazla ise en çok yedi temsilci görevlendirilir. Bunlardan biri baş temsilci olarak atanır. İşyeri temsilcisi işyerindeki bu görevini haftada iki saat resmi izinli olarak yerine getirir. Ancak temsilcinin sendikal çalışması bu süre ile sınırlı değildir. Temsilci idare ile iyi ilişkiler kurarak sendikal çalışmalarını yürütür.

İşveren yönetim ve hizmet aksamayacak şekilde temsilciye kolaylık sağlamak zorundadır.

4688 sayılı Kanunun 5198 sayılı Kanunla değişik 18 inci maddesi gereğince,

“kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi ile sendika ve şube yöneticilerinin işyerlerini haklı bir sebep olmadıkça ve sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez”.

İşyeri sendika temsilcilerinin yasal güvenceleri bulunmaktadır.

Temsilcinin üç görevi vardır. Birincisi; sendika şubesi ile memurlar arasında köprü oluşturmaktır. İkincisi işverenle memurlar arasında köprü oluşturmaktır. Üçüncüsü ise işveren veya işveren vekili ile sendika arasında köprü oluşturmaktadır. İş yerindeki kamu görevlisinin problemini işveren veya işveren vekili ile diyalog içerisinde çözmeye çalışır, mümkün olmazsa konuyu şubesine veya sendikaya intikal ettirir.