Yüksek İdare Kurul Nedir Nasıl Çalışır

YÜKSEK İDARİ KURUL NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

a. Kurulun Görevleri:

Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında toplanan bir kuruldur.

Bu kurul Toplu görüşmelerde belirlenen mutabakat metinlerinin uygulanmasını izler. Kamu görevlilerinin hak, ödev ve çalışma şartlarının düzenlenmesi ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanmasına yönelik kararların alınması için, toplu görüşmeleri yürütecek olan Kamu İşveren Kurulu’na görüş bildirir.

b. Kurulun Oluşması:

Bu kuruldaki kamu işveren temsilcileri şunlardır:

  1. Bakanlıklar ve diğer kamu kurum veya kuruluşlarının müsteşarları,
  2. Devlet Personel Başkanı,
  3. Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı,
  4. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü,
  5. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü,
  6. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü,
  7. Bağımsız Başkanlıkların Başkanları,
  8. Kamu İşveren Sendikası temsilcileri

Kurulda kamu görevlilerini, üye sayıları itibariyle bağlı sendikalarında en çok üyesi bulunan ilk üç konfederasyonun üyeleri oranında seçecekleri 15 temsilciden oluşur.

Kurula hangi kamu işveren sendikası genel başkanının katılacağını (Örneğin TÜHİS mi, KAMU-İŞ mi?), kamu toplu iş sözleşmelerinin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı belirler. Ağustos 2002’deki toplu görüşmelerde kamu işveren sendikası olarak Kamu-İş görüşmelere katılmıştır.

c. Kurulun Toplanma Zamanı:

Kurul, yılda en az bir kez toplanır. Kurul Başkanı zorunlu durumlarda Kurulu her zaman toplantıya çağırabilir. Kurulun olağan toplantıları, her yılın Haziran ayının ilk yarısı içerisinde Devlet Personel Başkanlığınca belirlenecek yer, gün ve saatte yapılır.

d. Kurulun Çalışma Esasları:

Kurul toplantılarının gündemi, kurul üyelerinin talep ve önerileri dikkate alınmak suretiyle Kurul Başkanınca tespit edilerek Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Kurul gündeminde olan konulara ilişkin bilgi ve belgeler Devlet Personel Başkanlığınca temin edilir. Kamu kurum ve kuruluşları bu maksatla talep edilecek her türlü bilgi ve belgeleri verirler.

Kurul toplantıları sonunda, kurul üyelerinin çoğunluğunca belirlenen görüş ile bu görüşe katılmayanların görüşleri bir tutanağa bağlanır.

Yüksek İdari Kurulca belirlenen görüş, toplu görüşme tarihinden en az on beş gün önce Devlet Personel Başkanlığınca konfederasyonlara gönderilir ve Kamu işveren Kuruluna sunulur. Bu görüşler, toplu görüşme toplantılarının gündemi belirlenirken dikkate alınır.